Skip to content →

Waarom politiek?

Ik heb het me vaak af lopen vragen: wat is er leuk aan politiek? De reputatie van politiek is niet al te best: ‘het volk’ vindt de meeste politici maar oplichters.

Politiek is een vreemde mix van inhoud en proces. De inhoud gaat over de standaard bemoeienissen van de overheid: zorg, onderwijs, belastingen, wet- en regelgeving, de openbare ruimte enz. Daarnaast discussiert de politiek over de grens tussen privaat en publiek. Deze grens verschuift voortdurend: zie de overname van Fortis Nederland.

Daarnaast is er het politieke spel, met de partij- en persoonlijke belangen. En hier wordt het smerig. Want dit is het domein waar mensen elkaar de hand boven het hoofd houden, of elkaar juist genadeloos laten vallen.

Maar is die minachting terecht? Gaat het er in de politiek zo heel anders aan toe dan bij bijvoorbeeld bedrijven, of kerkgenootschappen, of schaakverenigingen? Of gaan mensen konkelen zodra ze zich organiseren?

Ja natuurlijk. Maar in de politiek valt het gekonkel meer op, omdat het zich afspeelt in de publieke ruimte en het soms betaald wprdt met ons belastinggeld (zoals bijvoorbeeld het wachtgeld van weggekonkelde wethouders).

Maar juist omdat de strijd zich voor het oog van de wereld afspeelt, is er vaak noet de mogelijkheid om al te vieze spelletjes te spelen.

Samenvattend: politieke spelletjes ja, maar meer dan in andere organisaties, nee, ik denk het niet.

Gepubliceerd in de wereld

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.