Skip to content →

Medewerkers ministerie van Justitie blijven knoeien met Wikipedia

AMSTERDAM – Medewerkers van het ministerie van Justitie blijven knoeien met Wikipedia-pagina’s. Ruim een jaar geleden had Intermediair een primeur: medewerkers van het ministerie rommelden op Wikipedia. Ze brachten flauwe veranderingen aan in de verhalen over Theo van Gogh en Loesewies van der Laan. Het gevolg was dat het medewerkers van het ministerie van Justitie tijdelijk verboden werd om op Wikipedia te gaan.

Kennelijk is dat verbod inmiddels weer opgeheven. Sinds november 2007 zijn er vanaf de verschillende ip-adressen (de adressen van computers op het internet) weer tientallen veranderingen aangebracht.

De meeste van die wijzigingen zijn niet spectaculair. Grappig is de toevoeging aan de Wikipedia-pagina over het ministerie van Justitie: “Op 17 oktober 2008 [sic] besloot de leiding van eht [sic] Ministerie van Justitie dat Justitie-ambtenaren geen gebruik meer mogen maken van de wikipedia-site.”

Minder onschuldig is de wijziging van het artikel over de profeet Mohammed. Op 18 januari 2008, dus ruim drie maanden na het Wikipedia-verbod, heeft iemand vanaf het ip-adres van het ministerie het woord ‘godsdienst’ veranderd in ‘cult’, als het over de islam gaat. Verder vond diegene de volgende toevoeging nodig: “In werkelijkheid was Mohammed een oorlogshitser die er niet voor terugdeinsde onschuldige mensen te (laten) doden om zo hun bezit in te kunnen pikken.”

Verderop is nog een wijziging aangebracht: “Afvalligen moesten zonder pardon vermoord worden.”

En nog verder: “Door de meeste historici wordt Mohammed beschouwd als de grootste oorlogshitser aller tijden. Islam is de meest moorddadige ideologie aller tijden.”

Tot slot is deze Wikipedia-pagina toegevoegd aan de categorie ‘massamoordenaars’.

Waarom er nog geen maatregelen getroffen zijn om dit soort wijzigingen te voorkomen, is een raadsel.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Justitie worden de ip-adressen van het ministerie door verschillende onderdelen van Justitie gebruikt, en kan dus niet met zekerheid gezegd worden dat de wijziging door een medewerker van het ministerie zelf is aangebracht. Verder wilde hij pas maandag officieel reageren.

[Update: Justitie heeft toegegeven dat de wijzigingen van een van hun computers is gemaakt, en zijn hard op zoek naar de persoon die de wijziging gemaakt heeft.]

PS Voor degenen die het willen controleren:

Link naar wijziging: hier
Ip-adres: 159.46.248.102 (ministerie van Justitie) (voer maar in op Geektools)
Datum wijziging: 18 januari 2008 (drie maanden na het Intermediair-artikel)
Aard van de wijziging: In het artikel over Mohammed is het woord ‘godsdienst’ veranderd in ‘cult’ als het over de islam gaat. Toegevoegd is de zin: “In werkelijkheid was Mohammed een oorlogshitser die er niet voor terugdeinsde onschuldige mensen te (laten) doden om zo hun bezit in te kunnen pikken.” Verder zijn er nog wat zinnen toegevoegd.
Extra info: Vanaf dit ip-adres is ook de Wikipedia-pagina over ‘forensische samenwerking in de opsporing’ gewijzigd. We kunnen dus met vrij grote zekerheid zeggen dat dit ip-adres inderdaad van het ministerie is.

Link naar wijziging: hier
Ip-adres: 159.46.248.99
Datum wijziging: 11 februari 2008 (vier maanden na het Intermediair-artikel)
Aard van de wijziging: Een medewerkers van het ministerie postuleert een interessante observatie met betrekking tot een scheldwoord: “Zat ik laatst Amsterdamned te kijken, kwam dit scheldwoord ineens voorbij. Interessant om te ontdekken dat dit scheldwoord in de jaren 80 nog gewoon voor autochtonen gebruikt werd. Past misschien in een artikel over de gewijzigde betekenis door de tijd heen van bepaalde woorden, als dat bestaat? Vgl bv. geuzen (ooit een scheldwoord), idioot (ooit een aanduiding voor geestesgesteldheid), data (ooit slechts het meervoud van datums)…?”

Gepubliceerd in de wereld

14 reacties

 1. Carzz Carzz

  Waarom zou je de entry’s betreffende Mohammed willen verbieden?
  Klopt allemaal.

 2. Herman Herman

  Niet alleen is het dom en zeldzaam kortzichtig, er wordt kennelijk ook ingegaan tegen een uitdrukkelijk verbod. Hier zijn dus ambtsmisdrijven gepleegd. Dom, heel dom.
  Maar goed, er zal wel weer niet tegen worden opgetreden :-))

 3. ben2man ben2man

  Schandalig! Mensen willen dus liever in hun eigen waarheden geloven.. rare mensen

 4. marianne P marianne P

  Verbijsterend om meerdere redenen.1. ambtenaren van justitie dienen te zorgen voor rust,veiligheid en stabiliteit van het land. 2. Aperte onzin die als waarheid wordt gebracht en Wikipedi, een onafhankelijk, objektief orgaan vanaf nu onwaardig en ongeloofwaardig maakt.

 5. kaas en regen kaas en regen

  Hebben die mensen niets anders te doen, min. justitie zoek criminelen op

 6. Poeh Poeh

  Tijd voor een honeypotje 🙂

 7. stijlloos geweld stijlloos geweld

  Volgens mij waren deze wijzigingen van voor het afsluiten van wiki, niet erna. Aan de genoemde data te zien tenminste. Januari en februari liggen chronologisch echt ver voor oktober in onze jaartelling.

  ?Op 17 oktober 2008 besloot de leiding van eht [sic] Ministerie van Justitie dat Justitie-ambtenaren geen gebruik meer mogen maken van de wikipedia-site.?
  “Datum wijziging: 18 januari 2008 (drie maanden na het Intermediair-artikel)”
  “Datum wijziging: 11 februari 2008 (vier maanden na het Intermediair-artikel)”

 8. @stijlloos geweld:
  Scherp. Maar de wijziging is in november 2007 doorgevoerd. Dus óf deze persoon kon in de toekomst kijken, óf hij bedoelde 2007. Waarschijnlijk dat laatste, aangezien dat ook in het artikel in het AD zo genoemd wordt.

 9. Kees Kees

  Goh, die ambtenaren vallen me toch weer mee…

 10. harry harry

  Soms is de waarheid verhelderend!

 11. Heer (of Vrouwe? Dat weet ik vooralsnog niet) Pompelmoes,
  Dit logje is een beetje de ver-van-mijn-bed-show, maar ik zag dat ik tussen uw links stond… Hoe is dat zo gekomen?
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.

 12. […] aller tijden. Islam is de meest moorddadige ideologie aller tijden.? De pagina is bovendien toegevoegd aan de categorie ?massamoordenaars?. Een woordvoerder van het ministerie wil pas maandag […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.