Skip to content →

PvdA tegen gekozen burgemeester

Het is gebeurd: de fractie van de PvdA in de Eerste Kamer heeft tegen de grondwetswijziging gestemd die nodig was om de burgemeester te laten kiezen. Jammer voor D66 en De Graaf was boos.

Wat ik nogal vaak hoor om me heen is dat dit hypocriet is van de PvdA. We willen immers een gekozen burgemeester, weliswaar gekozen door de gemeenteraad en niet door de bevolking, maar toch. We zijn tegen de huidige formulering in de Grondwet, dus moeten we absoluut voor de wijziging stemmen.

Onzin.

Pure logica: als het huidige kabinet een wijziging van de Grondwet wil doorvoeren om vervolgens in de uitwerking een verslechtering door te voeren, moet je dan vóór de wijziging stemmen? Voor de PvdA is het namelijk: burgemeester gekozen door de gemeenteraad, anders een benoeming. Dat is nog altijd beter dan gekozen door het volk. En dat is weer omdat je anders een vreemd soort patstelling krijgt tussen de democratisch gelegitimeerde burgemeester en de dito gemeenteraad.

En áls er dan per se een burgemeester moet komen die gekozen wordt door het volk, dan alsjeblieft langzaam invoeren. En hem niet het machtsapparaat van de politie uit handen nemen.

Kortom, als de PvdA vóór de wijziging van de Grondwet had gestemd, was de situatie slechter geworden dan de huidige. Daarnaast heeft D66 broddelwerk geleverd in de uitvoering. Jammer dan, geen wijziging Grondwet.

Hopelijk valt het kabinet en zijn er snel verkiezingen.

Gepubliceerd in politiek

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.