Skip to content →

Geluk

Deze week in HP / De Tijd: Hoe word je gelukkig? Op basis van gesprekken met een aantal ‘geluksdeskundigen’ worden enkele tips gegeven over hoe gelukkig te worden. Slotsom: je wordt het gelukkigst als je niet te hard werkt, af en toe tijd voor jezelf neemt, een gelukkige relatie hebt, een beetje sport, gezond eet en genoeg slaapt.

NIet erg verrassend dus. Twee dingen vielen me op. Ten eerste wordt aangeraden om af en toe stil te staan bij waar je mee bezig bent. Dus niet alleen maar die promotie najagen en in die relatie rollen, nee, af en toe even de grote lijnen bekijken en nadenken over waar je over tien jaar wilt zijn. Want volgens het artikel doen de meeste mensen dat nooit. ‘God,’ dacht ik toen ik dat las, ‘ik ben dus inderdaad abnormaal.’ Ik doe niet anders dan daar over nadenken. Ik word er helemaal gek van.

Het tweede dat me opviel en een ietwat stoorde was de triomfantelijke bewering dat wij westerlingen wel degelijk gelukkiger zijn dan mensen uit arme landen. Want hoewel we soms geneigd zijn te denken dat die mensen daar veel vrolijker uit hun ogen kijken, blijkt uit onderzoeken dat mensen zich hier als gelukkiger beschouwen dan mensen daar.

Wat dus bewezen is, is dat mensen hier de vraag ‘bent u gelukkig?’ vaker bevestigend beantwoorden. Is dat werkelijk een goede graadmeter voor geluk? Misschien is het in onze (inmiddels aardig veramerikaniseerde) samenleving wel bon ton om gelukkig te zijn, ook al voelen we diep van binnen dat we het niet zijn. Misschien dat mensen in de derde wereld eerlijk op de geluksvraag antwoorden. Misschien.

Of ik gelukkig ben? Geen commentaar…

Gepubliceerd in de wereld opinie somber

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.