Skip to content →

Bush

John Kerry heeft zijn nederlaag toegegeven, George W. Bush heeft gewonnen. Vind ik dat erg? Voor Amerikanen uit de lagere klassen, die geen gezondheidszorg kunnen betalen en hun kinderen geen onderwijs kunnen laten volgen, vind ik het wel erg. Voorlopig zal het geld nog vooral naar de rijken gaan en naar het leger, en niet naar noodzakelijke sociale voorzieningen.

Wat de internationale betrekkingen betreft, denk ik dat de herverkiezing van Bush niet zo schadelijk zal blijken als de afgelopen vier jaar. De organisatorische fouten die hij in Irak heeft gemaakt, wreken zich nu maar er wordt hard aan gewerkt ze te herstellen. Kerry had op dit punt weinig beter kunnen doen. En Bush zal zich deze tweede termijn een stuk meer koest houden dan in zijn eerste termijn. Een tweede Irak kan hij er nu niet bij hebben.

Maar waarom hebben zo veel Amerikanen op een man gestemd, die we in Europa nauwelijks serieus nemen? Waarschijnlijk zijn daar een fiks aantal redenen voor, maar ik noem er hier twee. De eerste is belasting. In Europa hebben we geen afkeer van het betalen van belasting. Het zou af en toe wat minder kunnen, dat wel, maar we hebben er vrede mee. In de VS hebben ze nergens zo’n grote hekel aan als aan belastingen. Tax is een scheldwoord. En Amerikanen zijn bang dat Kerry een gat in zijn hand heeft en dat gat gaat vullen met belastingheffingen.

Een tweede reden zou kunnen zijn dat Bush internationaal gevreesd is, terwijl Kerry een internationale knuffelbeer zou worden. Bush is een ietwat irrationeel, en dat is angstaanjagend. Amerikanen vinden het mooi om gevreesd te worden. Niet alleen Amerikanen vinden dat mooi trouwens: waren wij niet ook ooit de vrees van andere zeevarende naties? Het feit dat Bush rapporten over massavernietigingswapens heeft verdraaid in zijn voordeel maakt niet echt uit.

Kortom: rationeel gezien was Kerry de betere keuze, maar er zijn (nu nog relatief onschuldige) onderbuikgevoelens in Amerika waardoor Bush mensen zo gek weet te krijgen om op hem te stemmen.

Gepubliceerd in de wereld opinie somber

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.