Skip to content →

Familie Beest

Boven mij woont de familie Beest. Pappa Beest, mamma Beest, de twee zonen Beest en hondje Beest. Ik kom ze tegen in het trappenhuis en op straat. Af en toe doet hun televisie het niet meer, dat komt dan door een kink in hun kabel die door onze huiskamer loopt. Dan krijgen ze de sleutel en gaan ze hier aan de gang. Ze zijn ongevaarlijk.

’s Ochtends komen ze luid rochelend naar beneden stommelen, zo hard dat je er wakker van wordt. Ze stommelen wat af in dat trappenhuis: zodra de post arriveert ligt deze voor mijn deur. Nooit vind ík de krant als eerste. Mamma Beest heeft een dagelijkse routine, waar stofzuigen een essentiëel onderdeel van uitmaakt. Iedere ochtend stipt om tien uur gaat de stofzuiger aan en wordt het hele huis gezogen.

Mamma Beest zorgt voor hondje Beest. Het beestje kan goed blaffen, maar minder goed de trap aflopen. Mamma Beest draagt het liefdevol naar de straat. En ook op straat houdt mamma Beest hondje Beest het liefste gewoon vast. Hondje Beest kan zomaar kou vatten. Hondje wordt het liefst uitgelaten door mamma Beest: pappa Beest is een stuk minder zorgzaam. En de twee zonen Beest kunnen het beestje niet uitstaan.

Pappa Beest kijkt wel eens of de deur van onze opslagzolder openstaat. Als dat zo is, dan legt hij er snel een paar bakjes muizengif. Want het risselt van de muizen daar op zolder. Niet doordat de keuken van de familie Beest een muizenwalhalla is, o nee! Het komt waarschijnlijk doordat de buren hun vuil zomaar buiten op het balkon zetten, ja en dan komen ze ook bij de familie Beest op zolder. Pappa Beest vergeet weleens dat hij dat gif daar heeft neergezet, en dan vind ik maandenoude muizenlijkjes.

De zonen Beest houden van gooien. Ze gooien het liefst hun sleutelbos eerst naar beneden, en dan gaan zij er achteraan. Jongste zoon Beest houdt ervan om heel hard muziek te spelen. Maar alleen als pappa en mamma Beest weg zijn, want anders krijgt hij een draai om zijn oren. Jongste zoon Beest heeft een klein kamertje naast de slaapkamer van pappa en mamma Beest. Hij houdt ervan om uit te gaan en lekker R&B te dansen. Dan komt hij laat thuis en om onverklaarbare reden plast hij dan tegen de boom om de hoek van de straat. Misschien om pappa en mamma Beest niet zo laat wakker te maken.

Oudste zoon Beest heeft het kamertje op de zolder, twee meter bij anderhalf, met een schuin dak. Familie Beest rookt, en oudste zoon rookt zichzelf zo’n beetje de zolder af. Het trappenhuis is een soort rookhol. De familie Beest heeft een platje als dak, waar je in de zomer heerlijk op kunt zitten. Maar pappa Beest is bang dat het dak het niet houdt en er lekkage op gaat treden. Hij vertelde me dus dat ik daar beter niet kon gaan zitten, ‘anders sla ik je naar beneden’. Pappa Beest uit zich soms wat onbeholpen, maar hij heeft een goed hart.

Gepubliceerd in amsterdam de wereld

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.