Skip to content →

Welkom in de jungle

Sinds ik een rijbewijs heb, dat is dus nu zo’n twee maanden, mag ik me op ’s Neerlands Hoge-Snelheids-Wegen begeven. Dat zijn stroken asfalt die zich kilometers ver uitstrekken, naar alle hoeken van het land. Soms raas je erover heen met 120 kilometer of meer (afhankelijk van je haast en je geldelijke welstand). Soms sta je een half uur stil op exact dezelfde plek, staar je naar de kiezels in het wegdek, en luister je naar ballorige dj’s op de radio. Die aan de lopende band kaartjes weggeven voor concerten van artiesten waar je nog nooit van gehoord hebt. Hedendaagse artiesten die er werkelijk toe doen, zoals de u allen welbekende Gnarls Barkley, krijg je nooit te horen.

Maar ik dwaal af. Sinds ik een rijbewijs heb, dus nog niet zo heel lang, mag ik mij verbazen over de automens. Zodra dat portier gesloten wordt en de autoriem wordt omgedaan, verandert homo sapiens sapiens in homo mobilis aggresivis. In die korte tijd dat ik nu mijn rijbewijs heb, dus zo’n twee maanden, idioot laat, ik ben immers al 26, en ik heb dus mooi een puntenrijbewijs, wat erop neerkomt dat ik niets mag drinken voor het rijden en ook een punt aftrek krijg als ik een keertje per ongeluk dertig kilometer te snel rijd. Maar ik gaf mijn geld altijd uit aan nuttiger dingen, zoals reizen, en nooit aan autolessen. Vandaar. In die korte tijd heb ik meer aggressie gezien dan in mijn hele tienjarige Amsterdamse uitgaansleven bij elkaar. En meer domheid ook. Wat nog best lastig is, het gemiddelde IQ in uitgaansgelegenheden als de Bubbles overwegende.

Er wordt gesneden. Van links naar rechts en van rechts naar links. Er wordt naar links uitgeweken, net op het moment dat een ander er langs probeert te geraken. Sterker nog: ik heb mogen aanschouwen hoe een busje naar links uitweek, net toen het ingehaald werd, zonder enige reden, en daar vrolijk bleef rijden. Nog verbaasder was ik over het feit dat de inhalende auto erachter bleef bumperkleven, hoewel er nog een derde baan beschikbaar was. Er wordt gevloekt en getierd, wat uiteraard niet te verstaan is maar des te beter te zien. Er wordt heel veel rechts ingehaald, een levensgevaarlijke manouvre die ik eenieder ten zeerste af kan raden. Er wordt nog even snel een afslag genomen, tussen vier auto’s door van de meest linkerbaan naar de uitvoegstrook binnen 2 seconden. Genoeg afstand houden is eerder uitzondering dan regel.

Ach, ik kan mij er nu nog over verbazen. Hoe naïef. Maar langzamerhand voel ik hoe ook ik besmet word met de influenza trafica aggresiva. Autorijdend Nederland, u bent gewaarschuwd. Vrees met grote vreze.

Gepubliceerd in de wereld

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.