Skip to content →

Sigaretten

Soms, als ik voor tentamens aan het leren ben, wil nog wel eens de universiteitsbibliotheek ontvluchten. Dan ga ik naar café De Pels, omdat ze daar de lekkerste koffie hebben, en een grote leestafel waar je krantjes kunt lezen. En de leukste stamgasten.

Overdag drinken die stamgasten koffie, en ze eten toast met ei en bacon. Af en toe drinken ze een biertje. Ondertussen lezen ze de krant, of scheppen op over hoeveel ze de vorige avond gedronken hebben. Als er een grote groep Brabantse bezoekers buiten op het terras komt zitten, is het gemopper niet van de lucht. Nu kan er niemand meer bij op het terras, en waarom bestellen ze cola, en waarom willen ze allemaal apart afrekenen?

Vorige week zat ik er weer, met krant en cappuccino, de zondag te vieren. Een man kwam binnen en werd door de andere aanwezigen begroet, ‘Hee Mark’.

Mark pakte een krantje en kwam naast me zitten. Hij las een alinea en leverde direct commentaar op het zojuist gelezene. De anderen mompelden instemmend en lazen verder. Maar Mark had zin in een babbeltje en sneed ieders favoriete onderwerp aan. “Gaaah, onwijze kater!”

“Veel gedronken?” vroeg Henk, een oudere man met priemende ogen die, als ik het goed begrepen had, een veelzijdig kunstenaar was.

“Zooo, zeker!”

“Tsja…” zei Henk. “Ach, beter iets te veel drinken dan die troep die je eerst gebruikte.”

Een derde stamgast kijkt op van z’n krantje. “Mark, ik hoorde dat je vier jaar geleden nog zwaar aan de crack was?”

“Heh, ja, klopt. Zo, wat ben ik blij dat ik daar vanaf ben!”

“Nou, respect hoor, erg knap,” zei Henk.

“Op een gegeven moment moest ik wel.” Mark begon te grinniken. “Ik liep over de Zeedijk en in de verte zag ik een junk, met zo’n wilde, ongewassen bos haar, een baard, ingevallen ogen, en ik dacht Jezus man, wat zie jij er beroerd uit. Toen ik op hem af liep, riep hij vrolijk uit: ‘Hee Markie! Zie jij er gespaced uit of wat?’ Dat was het moment dat ik dacht, nu moet ik van de drugs af. Toen ben ik afgekickt.”

Iedereen knikte bewonderend. “Ik heb er niet echt ervaring mee, met drugs,” zei Henk, “alleen met roken. En dat is verrotte lastig om vanaf te komen.”

“Man, man. Sigaretten…” Hoofdschuddend keek Mark voor zich uit. Toen zei hij met grote stelligheid: “Die krengen zijn nog veel verslavender dan crack.”

Gepubliceerd in amsterdam de wereld

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.