Skip to content →

Op de motor

Ik rij nu bijna een jaar motor. Tijd om de balans op te maken.

1. Ik vind het een heerlijk gevoel om te rijden. Het verschil met een auto (‘koekblik’ in motorrijderstermen) is enorm. Je bent veel meer ‘in’ het verkeer, in plaats van dat je vanuit je eigen coconnetje alles observeert. Je kunt ook niet anders; waar automobilisten vaak van alles aan het doen zijn behalve op de weg letten, kun je als motorrijder alleen maar op de weg letten. Het is lastig mascara opdoen met een helm op.

2. Om daarop voort te borduren: mensen rijden erg slecht. En dan zowel collega-motorrijders als koekblikkers. Eerst de auto’s. Ze kijken slecht om zich heen, doen van alles behalve op de weg letten, houden onvoldoende afstand en een enkeling is gewoon puur slecht. Vaak mannen van middelbare leeftijd die hun halve leven in de file doorbrengen en dan vol afgunst naar motorrijders kijken die hen passeren. Zodra ze de kans krijgen, proberen ze te snijden of gaan ze kleven. Dood aan de motorrijders.

3. Motorrijders rijden vaak erg roekeloos. Het is heel verleidelijk om even tussen twee auto’s door te rijden. Of om rechts in te halen. Of het gas open te trekken. Geen wonder dat er relatief veel ongelukken met motorrijders gebeuren. Dat zal deels komen door de extra kwetsbaarheid, maar ook deels door onvoorzichtig rijden.

4. Tussen de file door rijden is heel prettig en heel vermoeiend. Ik weet niet of het nou echt veel tijdwinst oplevert maar het is beter dan stilstaan. Helaas rijd ik nooit gruwelijke filetrajecten (Den Haag – Amsterdam of Den Bosch – Amsterdam), dan scheelt het een hele hoop tijd, denk ik.

5. Motorrijders groeten elkaar. Ze knopen een praatje met elkaar aan. Soms helpen ze elkaar als er een met pech op de vluchtstrook staat. Vooral rijders met hetzelfde type motor groeten elkaar: sportmotoren, BMW’s, choppers. Veel motorrijders groeten geen motorscooters of agenten te motor. Dat zorgt voor verwarde reacties als je die toch groet: ongeveer de helft groet terug.

6. Al met al ben ik zielsgelukkig met m’n rijbewijs A, en zou ik ‘m voor geen meter missen (nog een reden om heel voorzichtig te rijden…)

Gepubliceerd in amsterdam

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.