Skip to content →

De boeken van Malcolm Gladwell

Ik vind het leuk om op Schiphol of op Amsterdam Centraal naar de boekwinkel te gaan. Want daar hebben ze boeken uit de internationale bestsellerlijsten. En tien tegen een dat daar ook een boek van Malcolm Gladwell tussen ligt. Zo ben ik in ieder geval op zijn boeken gestuit, en ik blijf erop stuiten.

Ik ben begonnen met ‘Outliers’, een boek over het hoe en waarom van beroemdheid en genie. Het onderwerp is interessant, ontegenzeggelijk. Maar bij Malcolm Gladwell maakt dat eigenlijk niet eens uit. Hij kan pagina’s lang over ketchup schrijven, en dan is het nog steeds interessant. (Dat heeft ‘ie dus ook gedaan, in ‘What The Dog Saw’).

Nu ben ik bezig in ‘Blink’. Dat gaat over de keuzes die we voortdurend razendsnel maken (‘blink of an eye’, vandaar de titel). Soms zijn die keuzes goed, soms niet, en dit boek onderzoekt waaróm die keuzes dan soms goed zijn, en soms niet, en of daar iets aan te doen is.

Als je begint met Gladwell te lezen, raad ik je aan om te beginnen met ‘What The Dog Saw’. Dat zijn stukken die hij heeft geschreven voor de New Yorker, heel verschillend van onderwerp maar allemaal boeiend. Het zijn af en toe wel wat wetenschappelijke verhandelingen, daar moet je van houden, maar absoluut het proberen waard!

Gepubliceerd in boekrecensie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.