Skip to content →

Een man met een vlag

Zojuist zijn we massaal stil geweest. Job Cohen heeft ons kort toegesproken, het leggen van de kransen begint. Een man komt de Dam opgelopen en ontrolt zijn Palestijnse vlag. Zwijgend loopt hij tussen de mensen door.

Een jongen begint aan de vlag van de man te sjorren. Een vrouw doet met hem mee. Ze proberen de vlag uit de handen van de man te wringen. Er wordt niet veel gezegd. Iemand die zich er niet fysiek mee wil bemoeien, vraagt zich hoorbaar af: “Het is toch een vrij land?”

Daar komt de marechaussee toegesneld. De jongen en de vrouw deinzen terug. De marechaussee pakt de man met de vlag bij z’n arm. Er wordt nog steeds weinig gezegd. De man wordt met vlag en al verwijderd van de Dam.

Dan begint de man te protesteren. “Ik mag hier toch lopen met een vlag?”

De marechaussee pakt hem stevig bij zijn nek, en duwt hem verder, richting afscheidingshek. “Ik ga toch ook niet met een vlag van Israël rondlopen hier?” Hij geeft de man een laatste duw, “en nu wegwezen.”

“Vandaag is de dag dat de ellende begon! Hiermee begon alle ellende!” roept de man. Dan loopt hij weg, de vlag opgerold onder zijn arm.

Gepubliceerd in amsterdam de wereld somber

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.