Skip to content →

Een filosoof over Europa

Vanavond was ik in café De Libertijn, waar Ad Verbrugge vertelde over zijn mening over onbehagen in Nederland en waarom we tegen de Europese Grondwet moeten kiezen.

Zijn redeneringen klopten her en der niet. Hij zei: “Straf is een teken van respect. Omdat we zeggen ‘als misdadiger had je iets anders kunnen doen’, geven we aan dat de misdadiger een vrije wil heeft en dat is een teken van respect. Dat is waarin we ons onderscheiden van de dieren: dat we zelf kunnen kiezen voor onze acties.”

Volgens mij is straf voornamelijk een samenleving die zegt: “We hebben even geen zin in jou.” Net zoals er chimpanseefamilies zijn die stamgenoten verbannen omdat ze zich misdragen hebben, stoppen mensen andere mensen achter slot en grendel om er eventjes vanaf te zijn. En om te zorgen dat andere mensen niet hetzelfde gaan doen. We zeggen niet: “Je had wat anders kunnen doen,” we zeggen: “Donder maar even op, en let op andere boeven, in de gevangenis zitten is niet leuk.” Heeft niets te maken met vrije wil of dierlijk/menselijk, nee, het is gewoon een natuurlijke reactie.

Verder zei hij over Europa dat al die zaken misschien wel beter gewoon op nationaal niveau geregeld kunnen worden, in plaats van in Brussel. Daar kon ik een heel eind in meegaan. Maar het vreemde is dat hij ook soms verviel in populistische uitspraken zoals “Europa is een zootje”, iets wat hij echt had moeten concretiseren.

Na drie kwartier hielden we het voor gezien en gingen we naar de Arc.

Gepubliceerd in amsterdam de wereld opinie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.