Skip to content →

Laten we de Eerste Kamer ontbinden

Henk Kamp, de verkenner, heeft verkennende gesprekken gevoerd met de verschillende fractievoorzitters. De uitkomsten hiervan heeft hij opgeschreven in dit document. Uiteraard verschillen de meningen over wie met wie kan, en wie met wie wil.

Daarnaast is er nog het probleem van de Eerste Kamer. Als VVD en PvdA samen een coalitie gaan vormen, dan hebben ze nog geen meerderheid in de Eerste Kamer. De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en ChristenUnie zien hier niet zo’n groot probleem in: ze komen er wel uit, daar in de Eerste Kamer.

De Partij voor de Dieren is het daar niet mee eens. Die partij achtte het van belang dat de coalitiepartijen ook een meerderheid in de Eerste Kamer hebben. Maar, en ik citeer: “(…) zag ook ontbinding van de Eerste Kamer met aansluitend verkiezingen voor de Eerste Kamer als mogelijkheid.”

Een wonderlijke oplossing. Want de Eerste Kamer wordt niet direct gekozen, maar wordt door de Provinciale Staten gekozen. Vindt de PvdD dat hier dan ook maar meteen nieuwe verkiezingen voor uitgeschreven moeten worden? Oftewel: we blazen even alle coalities op provinciaal niveau op, we gaan nieuwe verkiezingen uitschrijven, met als enige doel ervoor te zorgen dat VVD en PvdA een meerderheid krijgen in de Eerste Kamer. En dat resultaat staat niet eens vast: over een paar maanden zouden de verkiezingen weer heel anders uit kunnen pakken. En sowieso stemmen mensen provinciaal anders dan landelijk.

Kortom: een bizarre oplossing die geen oplossing is. En een zinnetje uit het verkennende document van Henk Kamp dat onderbelicht is gebleven in de landelijke pers. En dat is waarschijnlijk maar beter ook voor de Partij voor de Dieren.

Aanvulling: Dit is wat de PvdD er zelf over schrijft: “In theorie kan de Eerste Kamer weliswaar ontbonden worden voor nieuwe verkiezingen, en die zouden een andere uitslag te zien kunnen geven gelet op het feit dat er veel PVV statenleden afhaakten, er een breuk gekomen is tussen 50+ en OSF, erĀ  geen D66 statenleden meer met blauwe pen zullen stemmen en er anders omgegaan zal worden met informele lijstverbindingen. Maar sinds 1904 is de senaat niet voortijdig ontbonden, dus die mogelijkheid moet vooralsnog als hypothetisch gezien worden.”

 

Gepubliceerd in opinie politiek

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.